15. 12. 2014

Tvarohová štola


Výborná štola, kterou pečeme každý rok.

Přísady

  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 Hery nebo másla
  • 50 g sádla (sádlo u nás nevedeme, tak dávám máslo)
  • 1 tvaroh (dávám vaničkový)
  • 3 lžíce rumu
  • 120 g rozinek
  • 120 g ořechů (sekaných na hrubo)
  • dávám ještě marcipán pokrájený na kousky a kandované ovoce

Postup

Zpracujeme těsto na vále, uděláme dva válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 stupňů), pečeme asi 3/4 hodiny.

Po upečení potřeme štoly máslem a obalíme v cukru s vanilkou. Zabalíme do alobalu (po vychladnutí) a uložíme v chladnu (spíš, spodek ledničky).

Štoly pečeme 3-4 týdny dopředu.U nás první šiška padne hned první týden a druhá druhý týden, tak ani nemám vyzkoušené, jak chutná po 4 týdnech

Žádné komentáře:

Okomentovat