7. 1. 2015

Ciabatty


Zkuste si udělat domácí ciabattu. Uvnitř je nadýchaná, venku křupavá. Pokud chcete obměnu, můžete do těsta nakonec přidat olivy nebo sušená rajčata. Z uvedeného množství získáte 6 kusů.

Přísady

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 15 g soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 300 až 350 ml vody
  • olivový olej

Postup

Mouku nasypeme na vál, k jedné straně rozdrobíme droždí, k druhé nasypeme sůl, přilijeme trochu vody, pár kapek oleje a začneme hníst. Podle potřeby přiléváme vodu a těsto důkladně a dlouho zpracováváme, aby byly ciabatty krásně nadýchané.

Pokud máte domácí pekárnu, nechte si těsto zpracovat v ní.

Hotové těsto dáme do olejem vymazané mísy, potřeme ho olejem i svrchu a necháme asi půl hodiny kynout (nebo těsto potřeme po hnětení svrchu v pekárně).

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a posypeme moukou. Prsty ho roztáhneme do čtverce a rozřízneme na 3 pruhy. Rozpůlíme je a promačkáváním natáhneme na cca 20 cm.

Na plechu necháme ciabatty 10 minut odpočinout. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 20 minut.





Žádné komentáře:

Okomentovat