27. 1. 2015

Letní zeleninové lasagne, toskánský rajčatový salát


Chcete zkusit lehké letní jídlo? Můžete uvařit recept podle Jamieho Olivera, kde skvěle vynikne chuť zeleniny. Určitě si udělejte i salát z rajčat a opečené ciabatty, je famózní.

Přísady

Lasagne:
  • svazek jarní cibulky
  • 15 g ančoviček v oleji
  • 6 stroužků česneku
  • 700 g chřestu
  • 500 g mraženého hrášku
  • 300 ml smetany
  • 300 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 500 g sýru cottage
  • 500 g lasagní
  • parmazán

Toskánský salát:

  • 1/2 ciabatty
  • oregano
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • svazek bazalky
  • 4 větvičky cherry rajčátek, červených a žlutých
  • 3 velká rajčata
  • červený vinný ocet (dala jsem balzamico)
  • parmazán
  • olivový olej
  • sůl

Postup

Nakrájenou jarní cibulku osmahněte na olivovém oleji, přidejte ančovičky (rozpustí se), prolisujte česnek a přidejte chřest nakrájený na kousky (špičky chřestu nechte stranou). Osolte, opepřete a přilijte trochu horké vody, aby se směs nepřichytila.

Natrhejte ciabattu na dvoucentimetrové kousky, zakápněte je olivovým olejem, posolte, posypte oreganem a prolisujte česnek. Promíchejte, aby se chléb obalil, vložte do trouby a grilujte 10 minut dozlatova.

Na pánev s chřestem přidejte hrášek a občas promíchejte. Vlijte smetanu a vývar. Vše v pánvi trochu rozšťouchejte. Přidejte polovinu sýra cottage.

Do zapékací mísy střídavě vrstvěte zeleninovou směs, lasagne a strouhaný parmazán. Poslední vrstvu tvoří lasagne, na které rozetřete zbylý sýr cottage, který rozmíchejte s troškou vody. Posypte pořádnou vrstvou parmazánu. Do prázdné pánve vhoďte špičky chřestu a promíchejte s olivovým olejem, aby se obalily, a dejte je navrch lasagní. Pečte v troubě, dokud sýr nezezlátne.

Na salát nakrájejte najemno kapary, pokrájejte rajčata a smíchejte s olivovým olejem a octem, posolte. Vsypte hotové krutony a lístky bazalky a pořádně promíchejte. Nakonec posypte trochou strouhaného parmazánu.




Žádné komentáře:

Okomentovat