1. 2. 2015

Hořčičné kuře, brambory dauphinoise, zelenina


V tomhle receptu od Jamieho Olivera nás nejvíc zaujala pórkovo-smetanová omáčka. Její nakyslá chuť podtrhla chuť masa. V zeleninové příloze je použitý méně tradiční mangold.

Přísady

Dauphinoise
  • 1 červená cibule, rozpůlená
  • 1 kg brambor
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 225 ml smetany
  • 200 ml vařící vody
  • 2 ančovičky v oleji
  • parmazán
  • 2 bobkové listy
  • čerstvý tymián

Kuře
  • 4 malá kuřecí prsa
  • sůl, pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • pórek, nakrájený na půlkolečka
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • bílé víno
  • 75 ml smetany
  • 1 vrchovatá lžička celozrnné hořčice
  • olivový olej

Zelenina
  • 200 g mangoldu
  • 200 g baby špenátu
  • sůl
  • citron
  • olivový olej

Postup

Cibuli a brambory nakrouháme v robotu na plátky, dáme do pekáče, osolíme a opepříme. Nastrouháme na ně trochu muškátového oříšku, přidáme česnek, tymián, bobkové listy, natrháme ančovičky, nasypeme hrst strouhaného parmazánu a vlijeme smetanu a vařící vodu. Vše promícháme, přikryjeme alobalem a dáme péct, dokud nebudou brambory měkké. Poté alobal sundáme, povrch posypeme parmazánem a dopečeme dozlatova.

Mezitím kuře okořeníme a na oleji opečeme z obou stran. Do pánve přidáme pórek, krátce promícháme a přidáme česnek. Zalijeme trochou vína a po chvilce přidáme i smetanu a hořčici. Přikryté dusíme. Hotové kuře vyjmeme a každé prso pokrájíme na menší kusy, vrátíme na omáčku.

Stonky mangoldu pokrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, osolíme a vlijeme vařící vodu. Po chvíli přidáme i listy. Nakonec na posledních pár sekund přidáme špenát a necháme ho zavadnout. Zeleninu slijeme, dáme do misky, zakápneme citronem a olejem.








Žádné komentáře:

Okomentovat