14. 2. 2015

Krůtí stehna pečená s česnekem a rozmarýnem, zelný salát


Krůtí stehna nedělám moc často, ale je to škoda. Mají výborné, tmavé maso. Když je upečete v sladkokyselé marinádě spolu s celým česnekem, určitě si na nich pochutnáte stejně jako my. Jako přílohu jsem volila šťouchané brambory a zelný salát, hodí se ale i bramborová kaše, rýže nebo světlé pečivo. 

Přísady

  • 2 větší nebo 3 menší krůtí stehna s kostí (cca 1 kg)
  • 50 ml jablečného octa
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 40 g tmavého třtinového cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 2 paličky česneku, v celku
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 200 ml drůbežího vývaru

Zelný salát
  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • sůl
  • cukr podle chuti
  • jablečný ocet podle chuti
  • olivový olej

Postup

Smícháme oba octy, cukr a olej. Maso osolíme a opepříme a vložíme do marinády. Necháme je asi 20 minut marinovat, občas maso obrátíme.

Zelí nakrájíme na nudličky (např. v robotu), vydatně posolíme a rukama důkladně promačkáme. Zelí díky soli změkne. Podle chuti dáme cukr, ocet a olej. Necháme v chladu odležet.

Do zapékací mísy nebo pekáče přidáme celé palice česneku, rozmarýn a k marinádě přilijeme většinu vývaru.

Pečeme přiklopené v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1,5 až 2 hodiny (pokud máme větší kusy masa, klidně pečeme i o něco déle). Poté odklopíme a pečeme ještě půl hodiny, podle potřeby podlijeme zbylým vývarem.






Žádné komentáře:

Okomentovat