17. 2. 2015

Pšeničný kmínový chléb


Po hodně dlouhé době jsem pekla domácí chleba v troubě. Nemám žádné pořádné "chlebové" vybavení; místo ošatky jsem použila plastovou misku vyloženou utěrkou, chleba jsem pekla na klasickém plechu a místo kvásku dala droždí. Chleba je i tak výborný, tak si napříště koupím alespoň žitnou mouku :-)

Přísady

  • 330 ml vody
  • 1,5 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička cukru
  • 400 g tmavé pšeničné chlebové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky instantního droždí

Postup

Do pekárny dáme vodu, přidáme olej, ocet, sůl, cukr, kmín a přisypeme mouku. Uděláme důlek a nasypeme do něj droždí. Zapneme program těsto.

Vykynuté těsto zformujeme do koule a dáme do vysypané ošatky nebo jako v mém případě do misky vyložené utěrkou, kterou poprášíme moukou. Vršek zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny dokynout.

Troubu rozpálíme na 240 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál. Připravíme si hrneček teplé vody.

Vykynuté těsto vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme zářezy. Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.

Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 210 stupňů a pečeme, dokud není kůrka zlatavá (pekla jsem ho celkem půl hodiny). Hotový chléb zní při poklepání na spodek dutě.

Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až zchladlý.







Žádné komentáře:

Okomentovat