5. 4. 2015

Kořenový chléb s bylinkami


Domácí pečivo ze špaldové mouky (nejen), bylinek a česneku. Motání je velmi jednoduché a přitom efektní.

Přísady

  • 200 ml vody
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 120 g tvarohového sýra (např. lučina)
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 70 g hladké mouky, příp. víc podle otřeby
  • 3/4 kostky droždí
  • 1 zarovnaná lžička cukru

Postup

V pekárně si necháme vypracovat kynuté těsto. Pokud nemáte pekárnu, nechte vzejít kvásek ve vlažné vodě a poté vypracujte ručně kynuté těsto.

Po vykynutí vyválíme na pomoučené pracovní ploše kruh o průměru asi 20 cm. Ostrým nožem ho rozdělíme na 4 části. Každý díl skroutíme do spirály a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

V troubě předehřáté na 240 stupňů pečeme asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších asi 10 minut.

Chleby necháme na mřížce vychladnout.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat