3. 4. 2015

Kynutý mazanec


Každoročně peču mazanec podle stejného receptu jako na vánočku. Sypu ho mandlemi, ale dělám bez rozinek, protože je nemám ráda. Vy si ale rozinky klidně přidejte. Z uvedené dávky budete mít dva mazance nebo jeden obří :-)

Přísady

  • 600 g hladké mouky
  • 140 až 160 g cukru 
  • 1/4 l mléka 
  • 30 g droždí (asi 3/4 kostičky) 
  • 1 vejce + 1 žloužek
  • 120 g másla 
  • hrst rozinek předem namočených v rumu 
  • lžička soli 
  • špetka muškátového květu (lze vynechat)
  • lžička citrónové šťávy (lze vynechat)
  • bílek na potření
  • sekané mandle na posypání

Postup

Vypracujeme kynuté těsto (pokud máme domácí pekárnu, tak ji použijeme, jinak postupujeme podle receptu dále). Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít. Kvásek zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, 1 žloutkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěným máslem a troškou rumu. Přidáme citronovou šťávu, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, vytvarujeme bochánky a necháme na plechu pod utěrkou ještě dokynout. Poté mazance potřeme bílkem a ostrým nožem na vrchu nařízneme do kříže. Nakonec můžeme posypat mandlemi.

Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.



Žádné komentáře:

Okomentovat