14. 4. 2015

Slunečnicové dalamánky


Vláčné pečivo s polovičním množství tmavé žitné mouky. Do těsta jsem přimíchala kromě kmínu i slunečnicová semínka.

Přísady

  • 270 ml vody
  • 4 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 zarovnané lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 300 g tmavé žitné chlebové mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku instantního droždí
  • hrst slunečnicových semínek

Postup

Vypracujeme kynuté těsto. Do pekárny dáme nejdříve tekuté, tedy vodu, jogurt, olej, ocet, poté přisypeme sůl a mouku a nakonec dáme kmín a droždí. Zapneme program těsto. Při zvukovém signálu přisypeme slunečnicová semínka.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu, trošku ho prohněteme a rozdělíme na osm částí. Z každé pak uhněteme váleček. Dalamánky dáváme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě pod utěrkou dokynout. 

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Vykynuté housky pomažeme vodou a posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme dozlatova asi 20 až 30 minut. 
 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat