22. 5. 2015

Český kváskový chleba


V lednici už mi zase týden čekal kvásek, došla tedy řada opět na chleba. Tentokrát jsem zkusila jiný recept a to na české chléb, opět z blogu www.pradobroty.cz (původně je recept od cuketky).

Přísady

  • 300 g aktivního žitného kvásku
  • 200 g tmavé pšeničné chlebové mouky
  • 100 g hladké mouky (plus další na dosypání podle hustoty těsta)
  • 170 ml vody
  • 12 g soli (dala jsem o trochu víc)
  • 3-5 g kmínu

Postup

Začneme kváskem: 150 g žitné chlebové mouky si rozmícháme ve větší míse s cca 160 ml vody na hustší těstíčko, do kterého přidáme 1 lžíci aktivního kvásku z lednice. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a při pokojové teplotě necháme několik hodin (nechala jsem 8 hodin).

Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba :-)
Vykynutý kvásek smícháme s vodou, moukou, solí a kmínem a vypracujeme hutné těsto (podle potřeby můžeme přidat mouku). Já jsem si nechala vypracovat těsto pekárnou, nechala cca půl hodiny kynout v pekárně, poté vyndala a nechala kynout při pokojové teplotě - viz dále.
Vykynuté těsto necháme půl hodiny odpočinout a poté zpracujeme do bochánku a vložíme ho do vysypané ošatky na kynutí těsta nebo cedníku vyloženého utěrkou, kterou posypeme moukou. Celé to vložíme do igelitového pytle a uzavřeme. Při pokojové teplotě necháme několik hodin kynout (nechala jsem 3 a půl hodiny). Správně vykynuté těsto se po vtlačení prstu pomalu vrací zpět. Když se vrací moc rychle, necháme ještě nějakou dobu kynout, pokud zůstane v těstě důlek, je těsto překynuté.
Troubu rozpálíme na 240 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál. Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme dalších 20 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk. 
Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až úplně vychladlý.





2 komentáře:

  1. Pečete prosím na horkovzduch? Co když mi zbyde ještě na plechu voda ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peču klasicky, u kynutého těsta obecně horkovzduch vynechávám, mohl by pečivo vysušovat. Je možné, celý plech se zbytkem vody z trouby při otevření dvířek rovnou vyndat.
      Hezký den.
      Zuzka

      Vymazat