14. 5. 2015

Rebarborový cheesecake


Pokud máte rebarboru, určitě vyzkoušejte tenhle recept, který mám z blogu www.pradobroty.cz. Příjemně nakyslá rebarbora je doplněná jemným tvarohem a máslovým těstem. Nechybí ani poklička z vanilkové zakysané smetany. 

Přísady

Těsto:
  • 120 másla
  • 50 g cukru moučka
  • 120 g polohrubé mouky 

Ovocná vrstva:
  • 250 g rebarbory (po oloupání je jí asi 180 g)
  • 75 g cukru krupice
  • 2 větší lžíce polohrubé mouky (30 g) 

Tvarohová vrstva:
  • 500 g tučného tvarohu
  • 50 g cukru  moučka
  • 2 vejce 

Poleva:
  • 150 g zakysané smetany (raději tučnější)
  • 1 zarovnaná lžíce cukru moučky (10 g)
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo balíček vanilkového cukru

Postup

Máslo utřeme s cukrem a následně zapracujeme mouku. Těsto rukama natlačíme do dortové formy o průměru 22 cm. Pokud použijete formu s odepínatelným dnem, pak pod ní dejte ještě plech. Během pečení má máslo a trocha šťávy z rebarbory tendenci protékat, tak je lepší, aby obojí zůstalo na plechu pod formou než na dně trouby.

Rebarboru oloupeme, ořízneme od konců a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Vložíme do mísy, zasypeme cukrem a moukou a promícháme. Proslazenou rebarboru nasypeme a upěchujeme do formy na těsto a vložíme do trouby rozehřáté na 190 stupňů (horkovzduch na 170 stupňů) na 15 minut. Po vyndání z trouby  teplotu snížíme na 175 stupňů (horkovzduch na 160 stupňů).

Metličkou v ruce rozšleháme tvaroh a cukr do hladké hmoty a vmícháme obě vejce. Tvarohovou směs opatrně nalijeme na předpečený korpus s rebarborou a vrátíme do trouby na 40 minut. Po této době by měly být okraje těsta lehce zvedlé, ale střed stále trochu propadlý, celý koláč zůstává nahoře světlý (neměl by zhnědnout) a střed se při lehkém zaklepání skoro nechvěje.

Cheesecake vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů. 

Všechny ingredience na polevu smícháme metličkou v jednolitou hmotu a natřeme na horní část dortu.

Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.






Žádné komentáře:

Okomentovat