5. 6. 2015

Galettes s rebarborou a jahodami


Sezóna rebarbory je jen krátkou část v roce a letos už pomalu končí. Jestli ji ještě seženete, určitě si upečte tuhle dobrotu (recept mám z blogu www.pradobroty.cz). Rebarbora je velmi zdravá, obsahuje obrovské množství vápníku, draslíku a vitamínů a především málo kalorií. Jeden šálek rebarbory má tolik vápníku jako šálek mléka.

Přísady

Těsto:
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce vody

Náplň:
  • 150 g rebarbory (dala jsem 200 g)
  • 300 g jahod (dala jsem 250 g)
  • 20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
  • 50 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
  • 30 g zakysané smetany (může být i jogurt)

Postup

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm široké špalíky. Jahody rozkrájíme na podobně velké kusy jako rebarboru. V míse smícháme s cukrem a škrobem, přidáme zakysanou smetanu a promícháme. 

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata. Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky.

Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.




1 komentář:

  1. Názor mlsouna:
    Nejenže krásně vypadají, ale ten báječný pocit, když se zakousnete do kyselé náplně a křupe vám v ústech výborné těsto :-).

    OdpovědětVymazat