29. 6. 2015

Ombre nepečený jahodový dort


Ombré je módní nejen ve vlasovém stylingu, ale volně přecházející barvy působí efektně i na dortech. Použila jsem jahody, ale skvěle je nahradí např. i maliny nebo borůvky. Dort je časově náročnější, protože jednotlivé vrstvy musí zatuhnout v lednici.

Přísady

Sušenkový korpus:
  • 150 g kakaových sušenek (použila jsem mix bebe a domácích esíček)
  • 60 g másla, rozpuštěného

Jahodové pyré:
  • 400 g jahod
  • 1 vrchovatá lžíce cukru


Náplň:
  • 2x 250 g tvarohu ve vaničce (dala jsem jeden tučný a jeden polotučný)
  • 350 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • krupicový cukr dle chuti
  • 2 sáčky želatinového ztužovače zastudena od Dr. Oetkera

Postup

Sušenky rozdrtíme (v robotu nebo válečkem) a smícháme s máslem. Směs natlačíme do dortové formy (průměr cca 20 cm), kterou jsme předem vyložili pečícím papírem. Dáme do lednice vychladit.

Jahody rozmixujeme spolu s cukrem.

Tvarohy smícháme s cukrem a zakysanou smetanou a rozdělíme do 3 misek - v jedné necháme největší část, do druhé dáme střední množství a do třetí dáme jen trochu. Misku s největším množstvím tvarohové náplně odložíme a do zbylých dvou rozdělíme jahodové pyré - do středního množství tvarohové náplně přidáme jen pár lžic a do misky s trochou tvarohové náplně dáme většinu pyré. Snažíme se, aby ve všech 3 miskách bylo nakonec stejné množství hmoty.

Odvážíme si 30 g želatinového ztužovače a rozmícháme ho ve vlažné vodě, ale použijeme jen asi 60 ml vody. Metličkou chvilku mícháme, poté přidáme lžíci tvarohové náplně a následně rozmícháme se zbytkem. Světlou náplň rozetřeme na vychlazený korpus a dáme chladit do lednice.

Když v lednici první náplň zatuhne, odvážíme si 50 g želatinového ztužovače a rozmícháme ho ve 100 ml vlažné vody. Metličkou chvilku mícháme, poté přidáme lžíci tvarohovo-jahodové náplně (použijeme tu prostřední, světle růžovou) a následně rozmícháme se zbytkem. Náplň rozlijeme na ztuhlou bílou vrstvu a dáme chladit zpátky do lednice.

Když v lednici zatuhne i druhá náplň, použijeme zbytek želatinového ztužovače a rozmícháme ho ve 110 ml vlažné vody. Metličkou chvilku mícháme, poté přidáme lžíci jahodovo-tvarohové náplně (použijeme tu nejvíce jahodovou) a následně rozmícháme se zbytkem. Náplň rozlijeme na ztuhlou druhou vrstvu a dáme chladit zpátky do lednice.

Krájíme až řádně vychladlé, aby byly všechny náplně dobře ztuhlé.




2 komentáře:

  1. Zuzko,uz se mi chladi v lednici,ztuzovace jsem mela jen jeden pytlik,tak jsem ho rozdelila ruzne podle oka,tak na vysledek jsem zvedava :-) vecer na nej jeste hodim "zrcadlo" a bude zitra na oslavu :-) uz se tesim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti,
      doufám, že dort měl nakonec úspěch, v tvém podání určitě neměl chybu a celkové doladění muselo stát za to :-)
      Měj se krásně a těším se brzy na viděnou!
      Zuzka

      Vymazat