3. 6. 2015

Zrníčková kvásková šumava


Opět kváskový chléb, tentokrát se zrníčky. Vojtovi chutná víc než světlý, je příjemně chlebový, má hutnou a přesto bublinkatou střídku a křupavou kůrku. Stále nemám ošatku na kynutí, takže opět máme kulatý bochník z cedníku :-)

Přísady

  • 30 g pravidelně krmeného kvásku
  • 120 g vody
  • 120 g žitné chlebové mouky

Dále:
  • 360 g (ml) vody
  • lžíce oleje
  • 3 rovné lžičky soli
  • 110 g tmavé žitné chlebové mouky
  • 400 g tmavé pšeničné chlebové mouky
  • 120 g hladké mouky (příp. další na dosypání)
  • lžíce kmínu
  • lžíce slunečnice
  • lžíce dýňového semínka

Postup

Kvásek s vodou a žitnou moukou rozmícháme, přikryjeme a necháme 10-12 hodin rozkvasit.

Po rozkvašení smícháme s dalšími surovinami bez semínek a vypracujeme kynuté těsto (nechávám ho dělat v robotu). Ke konci míchání přidáme semínka. 

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Poté ho propracujeme, uděláme bochánek a vložíme ho do vysypané ošatky nebo cedníku vyloženého utěrkou kynout asi na 2 hodiny.


Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál. Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme dalších 20 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk.
Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až úplně vychladlý.





Žádné komentáře:

Okomentovat