30. 10. 2015

Risotto s houbami, špenátový salát, rychlý citronový cheesecake s malinami


I když houby nepatří k našim oblíbeným surovinám, přesto jsem dnes vařila risotto s houbami od Jamieho Olivera. Recept je z kuchařky 30 minut v kuchyni, takže nechybí ani zajímavý salát a vynikající dezert. Zachutnalo nám natolik, že se řadí mezi naše oblíbená jídla :-)

Přísady

Risotto:
  • 1 velká cibule
  • 1 řapík celeru
  • olivový olej
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 15 g sušených hříbků (vynechala jsem)
  • 300 g rýže arborio
  • 1/2 sklenice bílého vína
  • 1 kostka kvalitního zeleninového nebo kuřecího bujónu (dala jsem kuřecí)
  • 500 g různých hub, např. žampionů, hlívy ústřičné, shiitake (dala jsem žampiony)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • malý svazek čerstvého tymiánu
  • větší kousek másla
  • 40 g parmazánu
  • čerstvá petrželka na posypání, nasekaná (bohužel jsem neměla)

Salát:
  • 100 g pinových oříšků (dala jsem slunečnicová semínka)
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 1/2 citronu
  • olivový olej
  • sůl
  • 200 g baby špenátu (dala jsem směs špenátu, rukoly a mangoldu)
  • snítka máty (vynechala jsem)
  • 5 konzervovaných sušených rajčat, pokrájených
  • 1 střední okurka, nakrájená na půlkolečka 


Cheesecake:
  • 50 g másla (dala jsem o trochu méně)
  • 50 g loupaných lístkových oříšků, trochu podrcených
  • 8 zázvorových sušenek, rozdrcených (dala jsem citronové máslové)
  • 4 lžíce citronového krému (Lemon curd)
  • 1 vanička malin (dala jsem mražené)
  • 250 g čerstvého sýra typu žervé, mascarpone nebo tučné zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr podle chuti
  • kvalitní čokoláda, naškrábané hoblinky
  • lístky máty k podávání

Postup

Cibuli s celerem a sušenými houbami nasekáme v mixéru nadrobno. Na oleji osmahneme, přidáme rozmarýn a rýži. Mícháme asi minutu, přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se nevsákne do rýže, přidáme bujón. Poté postupně přilíváme horkou vodu (cca celkem 1 litr), kterou vždy necháme vsáknout do rýže. Každou minutu promícháváme. Nakonec vmícháme hrudku másla a část parmazánu.

Na oleji osmahneme nakrájené houby, osolíme, opepříme a přidáme lístky tymiánu a drcený česnek.

Na pánev dáme oříšky, přidáme máslo a chvilku opékáme. Přisypeme drcené sušenky, promícháme a rozdělíme do pohárů. Lžící přitlačíme. Na sušenový základ dáme trochu citronového krému, dáme pár malin a trochu krému, který si připravíme smícháním sýra nebo smetany, vanilkového cukru a cukru. Na smetanový krém dáme opět trochu citronového krému, další maliny a završíme to smetanovým krémem. Můžeme dozdobit lístky máty a navrch přijdou hoblinky z čokolády.

Na suché pánvi opražíme semínka. Do salátové mísy dáme balsamikový ocet, olej, šťávu z citronu, špetku soli a pepře, přidáme i nasekaná sušená rajčata a opražená semínka. Přidáme špenát a okurku a promícháme.

Risotto rozdělíme na talíře, posypeme opečenými houbami, petržekou a zbytkem parmazánu a podáváme se salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat