11. 12. 2015

Plněné perníčky


Vloni jsem udělala pokus o plněné perníčky, který se víc než vydařil. Každý, kdo ochutnal, chtěl recept a všichni si je chválili. Tady je tedy recept, který musíte vyzkoušet :-) Perníkové těsto dělám v celé dávce, třetinu si odeberu na plněné perníčky a ze zbylých dvou třetin dělám klasické perníčky. Pokud byste chtěli udělat celou várku plněných, musíte náplň ztrojnásobit.

Přísady

Perníkové těsto – na množství, co je na fotce, jsem použila jen 1/3:
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g pískového cukru (dávám moučkový)
  • 1 lžička jedlé sody (dávám zarovnanou)
  • 1 sášek kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička kakaa (kdo chce tmavší, dejte klidně 1 lžíci)
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu (dávám hodně plné)
  • 50 g másla (nebo Hery)

Náplň:
  • hrst brusinek – nahrubo nasekat
  • hrst rozinek – nahrubo nasekat
  • ½ hrsti vlašských ořechů – nahrubo nasekat
  • 3 lžíce povidel

Dále:
  • rozšlehané vajíčko na potření
  • čokoládová poleva na polití

Postup

Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. 

Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny. 

Náplň připravíme smícháním všech surovin.

Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm. Kulatým vykrajovátkem si jemně vyznačíme kolečka a doprostřed každého lžičkou dáme trochu náplně. Celé to překryjeme dalším vyváleným plátem, jemně přimáčkneme a vykrojíme kolečka.

Dáváme je na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 10 - 15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!!

Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou. Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.

Po vychladnutí je pocákáme rozehřátou čokoládovou polevou.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat