28. 2. 2015
26. 2. 2015
Podmáslová bábovka
Původně má být tato bábovka kefírová, ale omylem jsem koupila podmáslí. Podmáslí je řidší a méně tučné, tak jsem navíc přidala ještě zakysanou smetanu a přidala mouku. Nejdříve se mají ušlehat vajíčka s cukrem a poté přimíchat ostatní suroviny, já jsem ale všechno rovnou najednou promíchala a bábovka je výborná, nadýchaná a vláčná. Pokud máte radši sladší moučníky, můžete přidat víc cukru.
25. 2. 2015
Tvarohovo-bramborové ovocné knedlíčky
Moje zamilované jídlo v jakékoliv podobě - ovocné knedlíky. I manžel na naší svatbě při kvízu správně odpověděl, je vidět, že mě zná :-) Tenhle recept je od mojí maminky a chutná mi se všemi druhy ovoce. Každý knedlíček se na talíři rozkrojí napůl, přidá se měkký tvaroh, posype cukrem a polije máslem. Pokud jsou knedlíčky s jablky (jako na fotce), nesmí chybět posypání skořicí.
23. 2. 2015
19. 2. 2015
18. 2. 2015
16. 2. 2015
15. 2. 2015
13. 2. 2015
12. 2. 2015
11. 2. 2015
Kuře s čočkou na hořčici
Výborné jídlo z jedné pánve. Určitě si pořiďte zelenou čočku puy, nemusí se předem namáčet a drží si svůj tvar. Recept je inspirovaný únorovým Apetitem, udělala jsem ale drobné úpravy. V první řadě jsem použila stehenní kuřecí maso bez kostí a kůže, ve vývaru s čočkou krásně změklo, skoro se rozpadalo. Přidala jsem navíc mrkev a řapíkatý celer. Jako příloha je nejvhodnější pečivo a podle chuti můžete doplnit ještě rajčata.
10. 2. 2015
Sardská focaccia
Focaccia je známé italské pečivo. Nejčastěji se ochucuje olejem, solí a bylinkami. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům nebo jako sendvičový chléb. Výborná je i samotná, obzvlášť pokud je ochucená masem nebo jako v tomto případě rajčaty. Tahle je zvláštní v tom, že se do těsta přidávají vařené brambory. Recept mám z Kuchařky z ostrova Sardinie.
8. 2. 2015
Masové koule s kapustičkami v rajské
Recept jsem našla v lednovém Apetitu, trochu jsem si ho ale upravila. Nepoužila jsem bílé víno (na osmažení cibulky do masa ani do omáčky) a příště vynechám povaření kapustiček, protože jim stačí skoro hodinové vaření v omáčce (do receptu už jsem povaření nepsala). Jako přílohu jsme měli rýži, vhodné jsou ale i těstoviny.
7. 2. 2015
6. 2. 2015
5. 2. 2015
Jablečný koláč s džemem
Z Kuchařky z ostrova Sardinie jsem vyzkoušela druhý recept. Tentokrát se jedná o jablečný koláč, kam se dává fíkový džem. Ten bohužel nemám, tak jsem jej nahradila pomerančovým se zázvorem a dala jsem víc jablek. V receptu jsem ubrala cukr, ale příště dám ještě méně, koláč je sladký i tak dost (v původním receptu do těsta patří 150 g cukru a do jablečné náplně ještě 20 g vanilkového cukru).
4. 2. 2015
Sardské rizoto
Trochu jiné rizoto, zvlášť se uvaří masové ragú, které se poté vmíchává do rizota. Recept je z Kuchařky z ostrova Sardinie od Karoliny Konečné, která bývala kdysi redaktorkou v mém oblíbené časopisu Apetit. Právě v únorovém Apetitu je recenze na její kuchařku, kterou jsem si samozřejmě musela hned koupit :-)
2. 2. 2015
1. 2. 2015
Borůvkový trifle s pusinkami
Světoznámý dezert, britský trifle, může mít mnoho podob. Tahle borůvková verze je podle názoru mého i mého manžela zatím nejlepší, kterou jsme ochutnali. Sněhové pusinky jsem upekla domácí, ale nebojte se koupit hotové. Obzvlášť kolem Vánoc je mají v obchodech ve velkém množství. Uvedené množství je na 6 pohárů.