12. 1. 2016

Hovězí na balzamiku


Recept z lednového Apetitu (děkuji Ježíšku za další předplatné!!!) jsem si opět trochu upravila. Největší změna je dušení v papiňáku místo dlouhého pečení v troubě (při 160 stupních 4 hodiny).

Přísady

  • cca 700 g hovězího masa na pečení (loupaná plec, vrchní šál, podplečí nebo vysoký roštěnec)
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 1 bobkový list
  • 40 ml balzamikového octa
  • 130 ml hovězího vývaru (příp. vody)
  • 1 lžíce rajčatové pasty nebo protlaku
  • 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • 1 vrchovatá lžička medu
  • 1 lžička worcesterské omáčky (vynechala jsem)
  • čerstvý rozmarýn
  • hladká mouka nebo škrob na zahuštění
  • příp. cukr na dochucení
  • bramborová kaše k podávání
  • hrášek (mražený) na másle k podávání

Postup

Maso osolíme a opepříme a opečeme ho na oleji ze všech stran. Vyjmeme ho a odložíme. Na zbylém oleji opečeme cibuli a česnek dosklovita. Zalijeme vývarem, octem, rajčatovou pastou, hořčicí, medem, worcesterem a přivedeme k varu. Vrátíme maso, přidáme bobkový list, rozmarýn a dusíme v papiňáku asi 3/4 hodiny, až se bude maso téměř rozpadat.

Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a uchováme teplé, před podáváním ho nakrájíme na plátky.

Ze šťávy vyndáme bobkový list a podle potřeby zahustíme (moukou rozmíchanou ve vodě nebo škrobem rozmíchaným ve vodě - mouka se musí ale dostatečně provařit). Podle chuti můžeme trochu dosladit.

Plátky masa podáváme přelité omáčkou, s bramborovou kaší a hráškem prohřátým na másle.

Žádné komentáře:

Okomentovat