20. 3. 2016

Kuře, mačkané brambory, smetanový špenát, jahodová tříšť


Jedno z našich oblíbených jídel od Jamieho Olivera, které vařím pravidelně, je z kuchařky 30 minut v kuchyni.

Přísady

Brambory:
  • 700 g malých brambor s červenou slupkou, příp. překrájených
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 bobkové listy
  • 4 až 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • olivový olej
  • sůl


Špenát:
  • svazek jarní cibulky, nakrájené
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • olivový olej nebo máslo
  • 400 g baby špenátu (příp. mraženého listového špenátu)
  • 100 ml smetany
  • 25 g parmazánu
  • sůl

Kuře:
  • 4x 180 g kuřecích prsou
  • sušené oregano
  • sůl
  • sladká paprika
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej
  • 4 plátky slaniny
  • 300 g keříčkových rajčátek

Nápoj:
  • 400 g mražených jahod
  • několik lístků čerstvé máty
  • 1/2 citronu
  • hnědý cukr podle chuti
  • voda

Postup

Brabory uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté je slijeme a necháme odpařit. 

Kuře posypeme kořením a na oleji opečeme z obou stran dozlatova. Kolem kuřete dáme rozmarýn. Maso přesuneme do pekáčku, na něj rozložíme slaninu a kolem dáme rajčátka. Pečeme v troubě vyhřáté na 210 stupňů cca čtvrt hodiny.

Do pánve po kuřeti přidáme olej, bobkový list a rozmarýn a vsypeme uvařené brambory a prolisovaná česnek. Pokličkou, která je menší než pánev, pořádně přimáčkneme brambory, aby se rozmáčkly. Necháme opékat, průběžně promícháváme a přitlačujeme pokličkou.

Na oleji nebo másle opečeme cibulku, přidáme špenát, osolíme a necháme povadnout (nebo u mraženého povolit). Přidáme česnek a po opečení zalijeme smetanou. Povaříme a vmícháme parmazán.

Jahody rozmixujeme spolu s vodou, citronovou šťávou a cukrem dle chuti. Přelijeme do džbánu a přidáme lístky máty.

1 komentář:

  1. Názor mlsala:
    Moc mi chutnalo spojení chutí - rajčata dodaly masu šťavnatou nakyslost, smetana zjemnila špenát, křupavé kůrky z brambor se při dotyku rozplývaly na jazyku a k tomu voňavá jahodová citronáda.
    Mňam.

    OdpovědětVymazat