17. 3. 2017

Domácí ovesné sušenky


Chtěla jsem upéct zdravější sušenky a zaujal mne recept na webu www.varilamysicka.cz. Už ani jiný hledat nemusím - příprava je snadná, rychlá a sušenky jsou vynikající. Příště zkusím ořechy nahradit kokosem. Uvedené množství je na jeden plný plech.

Přísady

  • 1 a čtvrt hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky (mají třeba v Lidlu, DM, Tescu, Albertu), v případě potřeby lze nahradit i klasickou hladkou
  • 1/2 hrnku přírodního cukru (dala jsem o trochu méně)
  • 1 celé vejce
  • 1/2 hrnku na jemno nasekaných ořechů (vlašské, lískové - já jsem dala kombinaci obou)
  • na špičku lžičky soli (vynechala jsem)
  • 110 g másla
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášk

Postup

Vejce vyšleháme spolu s cukrem.

Ovesné vločky trochu podrtíme, aby šlo těsto dobře zpracovat (párkrát jsem je projela v sekáčku). Je dobré nechat nějakou strukturu, není cílem udělat z vloček mouku.

Do vyšlehaného vejce s cukrem přidáme povolené máslo a všechny ostatní ingredience - vločky, mouku, trochu soli, nadrcené ořechy, sodu a prášek do pečiva. Vypracujeme kompaktní těsto.

Z těsta lžící ukrajujeme kousky těsta a v ruce tvoříme kuličky velikosti golfového míčku. Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Každou stlačíme pomocí prstů na placku tlustou max. 1 cm.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dle zkušenosti s vlastní troubou.

Žádné komentáře:

Okomentovat