20. 11. 2019

Banánovník


Z kuchařky My Cooking Diary 2 je i tahle dobrota nezvyklého názvu. Je to variace na krtkův dort, efektní skleničková verze. Recept dostáváte v mojí trochu upravené verzi. Sladkost dezertu si můžete regulovat přidáním cukru.  

Přísady

Na korpus (hlínu):
  • 80 ml slunečnicového oleje 
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 celá vejce
  • 120 ml mléka
  • špetka soli
Na banánový krém:
  • 300 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g zakysané smetany
  • 250 g ušlehané smetany ke šlehání
  • 1 velký zralý banán, rozmačkaný vidličkou na kaši
  • 1 hrst nadrobno nasekané čokolády
  • cukr podle chuti
Na dokončení:
  • 2 zralé banány, nakrájené na kolečka
  • lístky máty nebo meduňky na zapíchnutí jako rostlinka v hlíně
  • příp. lžíce mandlové mouky nebo rozdrcených piškotů (nemusí být)

Postup

Nejdříve si upečeme korpus - všechny suroviny rozmícháme a malém pekáčku vyloženém papírem na pečení pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi čtvrt hodiny. Upečenost vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit, ale zároveň nesmí být vysušené. Necháme vychladnout a poté prsty rozdrobíme na hlínu.

Připravíme si krém. Tvaroh důkladně prošleháme se zakysanou smetanou, banánem a cukrem, vmícháme ušlehanou šlehačku a čokoládu.

Teď zbývá jen navrstvit vše do skleniček. Na dno dáme lžící trochu kakaové hlíny, na ni kolečka banánů, na ně velkou vrstvu krému a navrch opět kakaovou hlínu. Dozdobíme čerstvou mátou nebo meduňkou, aby celkový vzhled vypadal jako zasazená rostlinka.

Tip - po rozdrobení korpusu můžeme vmíchat lžíci mandlové mouky nebo rozdrcených piškotů, aby hlína vypadala více opravdově.

Žádné komentáře:

Okomentovat