1. 1. 2020

Chléb s karbanátky


Moje poslední uvařené jídlo v loňském roce je z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha Taková normální kuchařka, kterou jsem na přání dostala od Ježíška. Karbanátky jsou podávané na opečeném chlebu, ale výborné budou i na čerstvém chlebu nebo s bramborovou kaší. 

Přísady

  • 3 plátky toustového chleba nebo 2 housky (den staré)
  • hladkolistá petržel, nasekaná nadrobno (vynechala jsem)
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 lžíce oleje
  • 500 g míchaného mletého masa (ideálně vepřové a hovězí 1:1)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • šptka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
Chleba:
  • 75 g zakysané smetany
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • 4 listy římského salátu
  • 1 červená cibule (vynechala jsem)
  • krajíce chleba

Postup

Toustový chléb nebo housky natrháme na kousky a zalijeme v misce asi 200 ml vody. 

Na lžíci oleje osmažíme cibulku dozlatova. Dáme ji do mísy, přidáme maso, hořčici, papriku, muškátový oříšek, vejce, petrželku, sůl a pepř. Dobře prohněteme.

Ze směsi tvarujeme stejně velké karbanátky a na zbylém oleji je na pánvi opékáme na středním plameni dozlatova, asi 8 minut z každé strany.

Zakysanou smetanu promícháme s hořčicí a dochutíme solí a pepřem. Římský salát nakrájíme na tenké proužky, cibuli nakrájíme na tenké plátky. Chléb opečeme v toustovači, potřeme ochucenou smetanou a obložíme salátem, cibulí a karbanátkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat