2. 6. 2015

Smetanová zmrzlina s borůvkami


Vyzkoušela jsem zmrzlinu v našem novém zmrzlinovači a je fantastická. Recept jsem si našla v časopise Gurmet, jen jsem ostružiny vyměnila za borůvky.

Přísady

  • 150 ml mléka
  • 3 malé žloutky
  • 70 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 250 ml smetany ke šlehání


Na mramorování:
  • 80 g borůvek (nebo ostužin), i mražených
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžíce vodky

Postup

Zahřejeme mléko s cukrem a solí, dokud se cukr nerozpustí a mléko není horké.

V misce rozmícháme žloutky a opatrně na ně pramínkem za stálého míchání vlijeme polovinu mléka. Promícháme a vrátíme do hrnce ke zbytku mléka. Vaříme a mícháme, dokud směs nezhnoustne na konzistenci řidšího pudinku.

Směs přilijeme ke smetaně a vychladíme v lednici. Studenou směs nalijeme do zmrzlinovače.

Zatímco se směs chladí, rozmačkáme vidličkou všechny přísady na ovocnou omáčku, zmrazené ovoce necháme předtím povolit.

Jakmile je zmrzlina hotová, mramorujeme do nádoby a necháme ji v mrazáku ztuhnout.




 

1 komentář:

  1. Názor mlsouna:
    Jedna z nejlepších chutí zmrzliny, co jsem zkusil. Mám rád borůvky i smetanovou zmrzlinu a v tomhle receptu jsem ochutnal obojí. Zkusil jsem ji i další dny z mrazáku. I když jsem ji nechal povolit v ledničce, nejlepší je čerstvě servírovaná, pak má konzistenci točené zmrzliny.

    OdpovědětSmazat