Recept ze staršího ročníku časopisu Apetit. Pokud jste také milovníci skořice, určitě vám bude k čaji, kávě nebo mléku voňavý koláč chutnat. Těsto je třené a drobenka je nejen nahoře, ale i uprostřed.
Přísady
- 125 g másla, změklého
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 185 ml mléka
Drobenka:
- 150 g celozrnné špaldové mouky (příp. klasické hladké)
- 80 g tmavého třtinového cukru
- 2 lžíce skořice
- 125 g másla, studeného
Postup
Připravíme si drobenku - z másla, mouky, třtinového cukru a skořice a uložíme ji do lednice.
Máslo, cukry a žloutky vyšleháme do nadýchané pěny. Mouku a prášek do pečiva smícháme a po částech střídavě s mlékem zapracujeme do těsta.
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, který opatrně stěrkou vmícháme do těsta.
Polovinu těsta dáme do formy o velikosti 24-26 cm (dno vyložíme papírem na pečení), stěrkou rozetřeme a uhladíme, posypeme 1/3–1/2 drobenky. Na drobenku opatrně lžící naklademe zbytek těsta, rozetřeme po celé ploše a posypeme zbytkem drobenky.
Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení čistá a suchá.
Žádné komentáře:
Okomentovat