18. 4. 2020

Koláč se skořicovou drobenkou


Recept ze staršího ročníku časopisu Apetit. Pokud jste také milovníci skořice, určitě vám bude k čaji, kávě nebo mléku voňavý koláč chutnat. Těsto je třené a drobenka je nejen nahoře, ale i uprostřed. 

Přísady

  • 125 g másla, změklého 
  • 80 g krupicového cukru 
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 185 ml mléka
Drobenka:
  • 150 g celozrnné špaldové mouky (příp. klasické hladké)
  • 80 g tmavého třtinového cukru
  • 2 lžíce skořice
  • 125 g másla, studeného

Postup

Připravíme si drobenku - z másla, mouky, třtinového cukru a skořice a uložíme ji do lednice.

Máslo, cukry a žloutky vyšleháme do nadýchané pěny. Mouku a prášek do pečiva smícháme a po částech střídavě s mlékem zapracujeme do těsta.

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, který opatrně stěrkou vmícháme do těsta.

Polovinu těsta dáme do formy o velikosti 24-26 cm (dno vyložíme papírem na pečení), stěrkou rozetřeme a uhladíme, posypeme 1/3–1/2 drobenky. Na drobenku opatrně lžící naklademe zbytek těsta, rozetřeme po celé ploše a posypeme zbytkem drobenky. 

Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení čistá a suchá. 

Žádné komentáře:

Okomentovat