2. 6. 2015

Batáty s krůtí směsí


Batáty (nebo také sladké brambory) nejsou v našich končinách moc obvyklé. Přiznám se, že jsem je dnes vařila i jedla poprvé. Mají opravdu sladkou chuť a v kombinaci s krůtí směsí s rajčatovou šťávou jsou výborné. Inspiraci jsem našla v červnovém Apetitu.

Přísady

  • 4 batáty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 80 ml červeného vína (lze vynechat)
  • 1 lžíce koření grilované kuře (nejlépe bez glutamátu)
  • sůl
  • chilli nebo kajenský pepř (vynechala jsem)
  • 500 g rajčatového pyré (passaty)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • nasekaná pažitka

Postup

Omyté batáty na několika místech propíchneme vidličkou, dáme je na plech a v předehřáté troubě na 190 stupňů pečeme asi 3/4 hodiny, až budou opravdu propečené doměkka.

Mezitím v pánvi opečeme cibuli, přidáme česnek a krůtí maso. Zprudka opékáme a vařečkou drtíme hrudky masa, okořeníme. Až je maso opečené ze všech stran, přilijeme víno, necháme odpařit a vlijeme rajčatové pyré. Zvolna vaříme asi 1/4 hodiny.

Pečené batáty podélně rozřízneme a navršíme na ně krůtí směs. Doplníme lžící zakysané smetany a posypeme pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat