28. 5. 2015

Červená čočka se špenátem, chřest, vejce


Večeře co dům dal byla tak povedená, že si musím zaznamenat recept. Čočka je výborná sama o sobě, ale skvělým doplňkem je chřest a vajíčko. Pokud chcete, můžete jídlo doplnit pečivem, nejlépe domácím.

Přísady

  • 1 hrnek loupané půlené červené čočky
  • 2 rajčata, nakrájená na malé kousky
  • sůl
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • velká hrst čerstvého baby špenátu, pokrájeného
  • červený vinný ocet
  • svazek zeleného chřestu, bez dřevnatých konců
  • olivový olej
  • 4 vejce, uvařená natvrdo
  • chléb k podávání (např. domácí kváskový)

Postup

Hodinu předem si namočíme čočku do studené vody. 

Většinu vody z čočky slijeme, čočku dáme do hrnce a přilijeme 1 hrnek vody. Vaříme asi 5 minut, až je čočka skoro hotová. Přidáme rajčata a ještě chvilku povaříme. Nakonec vmícháme česnek, špenát, osolíme a podle chuti přilijeme ocet. Vaříme už jen asi minutu.

Mezitím na suchou pánev dáme chřest a asi 5 minut ho opékáme. Poté zakápneme olejem a za občasného míchání opečeme, až je na skus.

Čočku podáváme s opečeným chřestem, vařeným vajíčkem a pečivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat