Další můj kváskový počin. Tenhle chléb je spíše takový minichléb, vešel se mi do ruky (mám docela velké ruce) :-) Je s větším podílem pšeničné mouky, takže nevydrží tak dlouho čerstvý jako více žitný chléb. Přesto je výborný a jeho velikost je tak akorát, aby se stihl včas sníst :-)
Přísady
- 1 lžíce kvasu z lednice
- 70 g žitné tmavé chlebové mouky
- 90 g vody
Kynuté těsto:
- 160 g kvásku
- 200 g vody
- 9 g soli
- 50 g tmavé žitné chlebové mouky
- 350 g hladké pšeničné mouky
Postup
Začneme kváskem: mouku si rozmícháme ve větší míse s vodou na těstíčko, do kterého přidáme 1 lžíci
aktivního kvásku z lednice. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií
a při pokojové teplotě necháme několik hodin (nechala jsem 8 hodin).
Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba.
Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba.
Vykynutý kvásek smícháme s vodou, moukou, solí a kmínem a vypracujeme těsto (podle potřeby můžeme přidat mouku).
Vykynuté těsto necháme půl hodiny odpočinout a poté zpracujeme do bochánku a vložíme ho do vysypané ošatky na
kynutí těsta nebo cedníku vyloženého utěrkou, kterou posypeme moukou.
Celé to vložíme do igelitového pytle a uzavřeme. Při pokojové teplotě
necháme několik hodin kynout (nechala jsem 3 a půl hodiny). Správně
vykynuté těsto se po vtlačení prstu pomalu vrací zpět. Když se vrací moc
rychle, necháme ještě nějakou dobu kynout, pokud zůstane v těstě důlek,
je těsto překynuté.
Troubu rozpálíme na 240 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme
do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál.
Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme
zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned
zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou
páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 210 stupňů a
pečeme dalších 20 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk.
Žádné komentáře:
Okomentovat