6. 4. 2015

Hrachovo-bramborová kaše a glazované uzené


Luštěniny bychom měli jíst častěji. Jsou zdravé a přitom levné, navíc je máme rádi. Tahle dobrota hrachovou kaši se školních jídelen skoro nepřipomíná, brambory ji zjemňují, takže zachutná i těm, kdo na ní nemají zrovna dobré vzpomínky.

Přísady

 Hrachovo-bramborová kaše:
  • 240 g hrachu (používám předvařený od Vitany, vaří se jen 15 minut)
  • 1 lžíce majoránky
  • 25 g másla
  • 1/2 hrnku mléka
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 3 brambory, oloupané, nakrájené na kostičky 
  • mléko na bramborovou kaši


Glazované uzené:
  • 4 uzené kotlety, krkovice nebo jiné uzené maso
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice


K podávání:
  • 20 g másla
  • 8 šalotek nebo 2 červené cibule, nakrájené na půlkolečka
  • 10 čerstvých snítek tymiánu

Postup

Hrách uvaříme s majoránkou doměkka (pokud nepoužíváte předvařený, den předem ho namočte a vařte cca 2-3 hodiny), trvá to cca 15 minut. Slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme ho na kaši. Přidáme máslo, mléko, česnek, sůl a pepř a na mírném ohni dobře vymícháme.

Brambory uvaříme v osolené vodě, rozšťoucháme s mlékem na kaši. Vmícháme ji do hrachové kaše.

Na másle opékáme šalotky nebo cibule do zlatohněda. Před podáváním vmícháme lístky tymiánu.

Smícháme med, ocet a hořčici a touto směsí potřeme uzené maso. Na grilu či na pánvi opečeme z obou stran.

Kaši podáváme s glazovaným uzeným a posypanou cibulkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat