4. 4. 2015

Jehněčí kolínko na víně


Poprvé jsem se pustila do přípravy jehněčího masa. Na Velikonoce bývá snadno dostupné a když jsem objevila recept od Romana Vaňka, už nic nebránilo jeho koupi. Musím bez mučení přiznat, že příště dám opět přednost krůtímu masu, které mi chutná víc. Jehněčí maso má specifickou vůni kvůli které nemám ráda ani ovčí nebo kozí sýry.

Přísady

  • 4 jehněčí kolínka
  • 3 cibule, nakrájené nahrubo
  • 2 lžíce másla
  • 6 stroužků česneku
  • 12 kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 700 ml suchého červeného vína
  • 0,4 l drůbežího vývaru
  • 1/2 menšího celeru (dala jsem řapíkatý)
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • sůl, pepř

Postup

Kolínka prošpikujeme česnekem, do každého kolínka vždy jeden stroužek. Důkladně osolíme.

Ve velkém hrnci rozpálíme máslo a orestujeme na něm cibuli, přidáme pepř, bobkové listy a kolínka zprudka orestujeme. Přidáme protlak, rozmarýn a krátce opečeme. Přilijeme víno, přivedeme k varu a na středním plameni zredukujeme na polovinu. Přilijeme vývar, přidáme zbytek česneku a krátce povaříme. Vsypeme zeleninu pokrájenou na kostičky.

Hrnec zakryjeme poklicí, vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme 1 hodinu a 40 minut.

Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple. Hrnec s omáčkou přemístíme na sporák a povaříme, aby omáčka zhoustla a měla konzistenci sirupu.

Podáváme s braborovou nebo celerovou kaší.

Žádné komentáře:

Okomentovat