29. 7. 2015

Náš oblíbený kváskový chléb


Poslední dobou dělám už jen tento kváskový chléb, jen s různými obměnami druhů mouky. Velikost je taky tak akorát, že ho stačíme sníst. Na fotce je chléb z kvásku z celozrnné žitné mouky, do těsta jsem pak dala 50 g pšeničné celozrnné mouky a zbytek hladké mouky.

Přísady

Kvásek:
  • 1 lžíce kvasu z lednice
  • 150 g žitné tmavé chlebové mouky nebo celozrnné žitné mouky
  • 150 g vody

Těsto:
  • rozkvašený kvásek (viz výše)
  • 200 až 300 g vody podle potřeby, nejčastěji dávám 250 g ( u vody jsou g stejně jako ml) 
  • 12 g soli
  • 4 g celého kmínu (lze vynechat)
  • 500 g pšeničné chlebové mouky (příp. část žitné chlebové nebo žitné celozrnné nebo pšeničné celozrnné)

Postup

Začneme kváskem: mouku si rozmícháme ve větší míse s vodou na těstíčko, do kterého přidáme 1 lžíci aktivního kvásku z lednice. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a při pokojové teplotě necháme 8 až 12 hodin kvasit (např. přes noc).

Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba.
Vykynutý kvásek smícháme s vodou, moukou, solí a kmínem a vypracujeme těsto. 
 
Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 až 2 hodiny kynout. Poté těsto popřekládáme, vytvarujeme opět do bochánku a vložíme ho do vysypané ošatky na kynutí těsta nebo cedníku vyloženého utěrkou, kterou posypeme moukou. Celé to vložíme do igelitového pytle a uzavřeme. Při pokojové teplotě necháme kynout asi 2 hodiny. Správně vykynuté těsto se po vtlačení prstu pomalu vrací zpět. Když se vrací moc rychle, necháme ještě nějakou dobu kynout, pokud zůstane v těstě důlek, je těsto překynuté.
 
Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál. Připravíme si hrneček teplé vody.
 
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
 
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme dalších 25 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk. 
 
Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až úplně vychladlý.

Žádné komentáře:

Okomentovat