10. 8. 2015

Vanilková zmrzlina


Takhle má chutnat vanilková zmrzlina - smetanově hebká a voňavá po pravé vanilce. Velkým plusem je, že není přeslazená. Trochu jsem ji oproti původnímu receptu "ošidila", dala jsem pouze jeden žloutek, ale i přesto je výborná. Recept mám z blogu www.pradobroty.cz, kde najdete opravdu samé dobroty :-)

Přísady

    • 2 žloutky (dala jsem pouze 1)
    • 50 g cukru krupice
    • 125 ml mléka
    • 125 ml smetany ke šlehání
    • 150 g mascarpone (dala jsem 200 g)
    • 1/2 vanilkového lusku

      Postup

      Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože vydlabeme semínka a dáme je do kastrůlku s mlékem a smetanou. Samotný lusk přidáme též. Mléko se smetanou přivedeme k varu a necháme minutku bublat. Pak odstraníme vydlabaný lusk.

      Mezitím si žloutky vyšleháme s cukrem do světle žluté pěny. Tenkým pramínkem k nim za stáleho šlehání přiléváme všechno horké vanilkové mléko. Směs přelijeme zpět do hrnce, postavíme na plotnu a při mírném plameni metličkou promícháváme a zahříváme, dokud směs nezačne houstnout, což bývá s prvními bublinkami - nečekejte, že bude tuhá jako pudink, směs jen lehce zhoustne ale pokud přejedete prstem po zadní straně lžíce, měla by tam zůstat ohraničená stopa.

      Směs přelijeme do misky a přikryjeme potravinářskou folií tak, aby se folie dotýkala celého povrchu - nevytvoří se tak škraloup. Při pokojové teplotě necháme vychadnout a následně vychladíme v lednici alespoň hodinu.

      Mascarpone vyšleháme a po částech do něj zašleháme i vanilkovou směs.

      Sestavíme zmrzlinovač, zapneme ho a za chodu do něj nalijeme připravenou směs a necháme 15-20 minut míchat.

      Zmrzlina se dá konzumovat ihned po umíchání, ale můžeme jí dát dotuhnout do mrazáku, je výborná i po několika dnech - jen je potřeba jí před samotnou konzumací nechat 10 minut povolit na teple, aby se dala servírovat.

      Pokud nemáte zmrzlinovač, vyšlehanou směs přelijte do nádoby ke zmražení, vložte do mrazákku a nechte hodinu. Pak vyndejte, prošlehejte a vložte opět do mrazáku. Po další hodině zopakujte a zrmzlinu prošlehejte dohromady 4x.

      Zmrzlina je zjemněná žloutky a tak vydrží i v mrazáku stále krásně hladká a nemusíte se bát jejího uskladnění.   



      Žádné komentáře:

      Okomentovat