11. 11. 2015

Lahůdková sekaná, šťouchané brambory


Poslední dobou nějak zanedbávám zkoušení nových receptů podle Apetitu. Dnes jsem to napravila a upekla lahůdkovou sekanou. Přidala jsem do ní navíc nastrouhanou mrkev. Šťouchané brambory jsem si upravila, nedala jsem slaninu a místo šlehačky pouze mléko. A k sekané u nás tradičně nesmí chybět okurkový salát :-)

Přísady

  • 6 plátků toustového chleba, nakrájený na kostičky (dala jsem housky)
  • cca 100 ml mléka
  • máslo
  • 1 pórek (dala jsem 3 jarní cibulky)
  • 750 g mletého (mix hovězího a vepřového
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • sůl, pepř
  • hrst petrželky (vynechala jsem)
  • 3 snítky tymiánu
  • 100 g čedaru, nakrájeného na kostičky
  • 1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
  • plátky slaniny


Brambory:
  • 1,2 kg brambor
  • 2 lžíce másla
  • 100 g sušené šunky nebo slaniny, na nudličky (vynechala jsem)
  • cca 100 ml mléka
  • svazek jarní cibulky
  • 60 g parmazánu

Postup

Pečivo pokropíme mlékem a necháme ho nasáknout. Na másle opečeme nakrájený pórek a promícháme s ostatními ingrediencemi kromě slaniny.
 

Zapékací mísu vyložíme slaninou (část slaniny necháme přečnívat), naplníme masovou směsí a přiklopíme přečnívající slaninou.

Sekanou pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.



Mezitím uvaříme brambory doměkka. Na másle opečeme slaninu a jarní cibulku. Brambory rozštoucháme s ohřátým mlékem, slaninou a jarní cibulkou. Vmícháme parmazán, dosolíme a  dopepříme.

Žádné komentáře:

Okomentovat