15. 12. 2014

Perníčky


Obrací se na mě kuchařky s dotazem, jestli mám "zaručený recept", který zaručí, aby nebyly perníčky tvrdé. Největším úskalím je doba pečení - čím déle jsou v troubě, tím jsou víc vysušené.

Přísady

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g pískového cukru (dávám moučkový)
  • 1 lžička jedlé sody (dávám zarovnanou)
  • 1 sášek kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička kakaa (dávám lžíci)
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu (dávám hodně plné)
  • 50 g másla

Postup

Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. Pokud je hmota spíš řidší, tak podle potřeby dosypeme hladkou mouku, až je těsto nelepivé.

Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny.

Těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm, na větší tak 4 - 5 mm. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi  perníčky mezery, při pečení trochu nabudou a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 5 - 15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!!

Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody. Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.

Perníčky zdobíme až druhý den, musí se vydýchat, jinak poleva opadává.

Poleva

  • 1 bílek
  • 150 - 200 g alespoň 2x prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička citronu nebo octa




2 komentáře:

  1. Teda! tenhle recept pro letošek vyhrává titul "Nejkrásnější a nejvoňavější těsto roku 2015". Dělala jsem z půlky rozpisu, panč loni byly perníky z třičtvrtě kila mouky k mání ještě v únoru, a už trošku lituju :-) Fakt paráda - perfektně se spojilo, ani jsem nemusela dosypávat mouku, krásně voní a výborně chutná i za syrova. Těším na pečení, teď si dává šlofíka v lednici :-) Díky díky díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko,
      tak to mám velikou radost, že má recept takový úspěch :-) Jestli můžu doporučit, zkuste udělat část perníčků plněných (recept jsem doplnila - http://www.cobudedobreho.cz/2015/12/plnene-pernicky.html).
      Zuzka

      Vymazat