20. 1. 2015

Caesar salát podle Jamieho


V horkých dnech máme rádi lehčí večeře. Naštěstí je to zrovna i sezóna různých salátů. Mezi ně patří známý caesar salát. Tahle verze je podle Jamieho Olivera a je z kuchařky 15 minut v kuchyni.

Přísady

Kuře:
  • 2x 200 g kuřecích prsíček
  • 1/2 lžičky sladké uzené papriky
  • 2 vrchovaté lžíce polenty
  • sůl
  • olivový olej
Salát:
  • 1 ciabatta (použila jsem rustikální bagetu)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 červené čekanky (vynechala jsem)
  • 4 plátky uzené pancetty
  • 2 římské saláty
  • 10 cherry rajčátek
  • 2 velké sterilované červené kapie (vynechala jsem)
  • balzamikový ocet
  • 1 krabička řeřichy
Zálivka:
  • 1 stroužek česneku
  • 2 citrony (použila jsem jen půlku)
  • 40 g parmazánu plus další k podávání
  • 4 filátka z ančoviček (dala jsem 2 a 1/2)
  • 4 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 1 střik vorčestru
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička anglické hořčice
  • 1/2 svazku čerstvé bazalky

Postup

Kuře obalte v soli, pepři, paprice a polentě a kuře naklepejte. Do pánve dejte 1 lžíci oleje a kuře osmažte, po 4 minutách otočte, až bude z obou stran dozlatova a propečené. Z ciabatty nakrájejte krajíčky a na grilovací pánvi opečte nasucho (dala jsem ji na plech pod gril).

Česnek prolisujte do mixéru, vymačkejte k němu šťávu z citronu a přidejte ostatní ingredience, rozmixujte. Opečený chleba potřete stroužkem česneku. Čekanku rozkrájejte na čtvrtky a trochu opražte několik minut na grilovací pánvi.

Salát rozkrájejte na kusy a rozlože na talíře. Posypte krutony a rozpůlenými rajčátky a nakrájenými paprikami. Čekanku promíchtejte s pár kapkami octa a rozložte navrch. 

Kuře rozkrájejte na plátky, rozlože okolo, zakapejte zálivkou, rozdrobte na něj osmaženou slalinu (dala jsem jí na plech spolu s krutony pod gril) a nastříhejte řeřichu.

Žádné komentáře:

Okomentovat