20/01/2015

Mandlová bábovka


Výborná vláčná mandlová bábovka. Nelekejte se žluté barvy, dělala jsem jí z domácích vajíček, kterých do těsta přijde pět. Pokud si tuhle bábovku budete chtít upéct, nezapomeňte včas vyndat suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

Přísady

  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru
  • 110 g másla, změklého
  • 170 g zakysané smetany
  • 60 g mandlí, jemně mletých (např. umixovaných v robotu)
  • 250 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý sníh.

Žloutky, cukr a máslo utřeme do světlé pěny. Vmícháme zakysanou smetanu, mandle a mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Těsto uhladíme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 155 stupňů (horkovzduch) asi 3/4 hodiny nebo dokud na špejli neulpí žádné těsto.

Bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme.





Žádné komentáře:

Okomentovat