24. 2. 2015

Pšenično-žitno-špaldový chléb


Dokoupila jsem žitnou mouku a pustila jsem se do více "chlebového" chleba. A musím se pochválit, i když je z droždí, tak chutná výborně :-)

Přísady

  • 410 ml vody
  • 1,5 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 lžičky cukru
  • 90 g celozrnné špaldové mouky
  • 190 g tmavé chlebové žitné mouky
  • 160 g tmavé chlebové pšeničné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžíce kmínu
  • 1,5 lžičky sušeného droždí

Postup

Suroviny dáme do pekárny a pustíme program těsto.

Vykynuté těsto zformujeme do koule a dáme do vysypané ošatky nebo jako v mém případě do misky vyložené utěrkou, kterou poprášíme moukou. Vršek zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny dokynout.
Troubu rozpálíme na 240 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál. Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynuté těsto vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme zářezy. Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 210 stupňů a pečeme, dokud není kůrka zlatavá (pekla jsem ho celkem půl hodiny). Hotový chléb zní při poklepání na spodek dutě.
Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až zchladlý.





Žádné komentáře:

Okomentovat