02/02/2015

Skořicový koláč s tvarohem a ovocem



Tenhle koláč si musíte upéct! Křehké těsto ovoněné skořicí s křupavým, cukrem posypaným okrajem, jemná tvarohová náplň a šťavnaté ovoce. Uvedené množství je na malý (průměr cca 20 cm) koláč, takže pokud budete péct pro více lidí, množství surovin zdvojnásobte a udělejte větší koláč nebo 2 malé.

Přísady

  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 40 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 1 malé vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • 2 lžičky kukuřičné krupice (polenty) nebo mletých piškotů či mandlí
  • 1/2 vaničky polotučného tvarohu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • meruňky nebo jiné ovoce (mražené jsem nechala rozmrazit)
  • 1 lžička třtinového cukru na posypání ovoce, je-li kyselé
  • 1 lžíce třtinového cukru na posypání okrajů těsta

Postup

V míse smícháme mouku, sůl, skořici a cukr. Přidáme nakrájené máslo a zpracujeme na drobenku (můžeme si pomoci robotem). Přidáme žloutek a podle potřeby 1 lžičku studené vody a zpracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na čtvrt až půl hodiny odležet do lednice.

Mezitím si rozmícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a připravíme ovoce.

Těsto vyválíme na pečícím papíru na placku o průměru asi 30 cm. Doprostřed (necháme volné okraje, které nakonec zahneme přes náplň, viz fotky) nasypeme polentu nebo piškoty či mandle a rozetřeme opatrně tvaroh. Na tvaroh rozložíme ovoce a zlehka přehneme okraje těsta přes tvaroh a ovoce, střed necháme volný.

Bílkem potřeme okraje těsta a posypeme je třtinovým cukrem.

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů (horkovzduch) asi půl až třičtvrtě hodiny.







Žádné komentáře:

Okomentovat