13. 2. 2015

Špenátová polévka s fazolemi


Další vyzkoušený recept z Kuchařky z ostrova Sardinie. Davídek se po ní mohl doslova utlouct (dostal ji samozřejmě bez slaniny a pepře), nikdy jsem mu ještě nedávala tak rychle lžičky za sebou :-)

Přísady

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 400g konzerva bílých fazolí, slitých a okapaných (dala jsem máslové)
  • 450 ml slepičího vývaru (dala jsem zeleninový)
  • 150 g čerstvých špenátových lístků
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 30 ml smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • 50 g plátků pancetty (příp. libovější anglické slaniny)
  • 75 g čerstvé ricotty
  • příp. pažitka na ozdobu (vynechala jsem)

Postup

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a po chvilce fazole. Vlijeme vývar, přivedeme k varu a přidáme špenát a petrželku. Krátce, asi dvě tři minuty, povaříme.

Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, vmícháme smetanu a podle chuti dosolíme a opepříme.

Plátky pancetty opečeme na pánvi dokřupava.

Polévku servírujeme s pancettou a kopečkem ricotty, ozdobené čerstvým pepřem a příp. pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat