Konečně jsem objevila recept na správné francouzské brambory. Jsou nejlepší, jaké se mi povedly a už je nebudu dělat jinak. Kuchařka Deník Dity P. se zatím velice osvědčuje :-)
Přísady
- 1 kg pevných brambor
- 200 g libové slaniny, nakrájené na kostičky (dala jsem libové uzené)
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená na tenká půlkolečka
- 8 vajec
- 200 smetany ke šlehání
- sůl, pepř
- máslo na vymazání
- kyselé okurky nebo nakládaná červená řepa k podávání
Postup
Tři vejce uvaříme natvrdo, vychladlá je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zbylých 5 vajec prošleháme se smetanou, osolíme a opepříme. Polovinu směsi odložíme stranou, využijeme ji až ke konci zapékání.
Slaninu osmahneme v pánvi nejdřív nasucho, pak přidáme máslo a cibuli a opékáme, až je slanina zlatohnědá a cibule začíná lehounce hnědnout.
Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.
Remosku nebo zapékací mísu vymažeme máslem. Na dno dáme brambory, pak slaninu s cibulkou, plátky vajec a zalijeme trochou vaječné směsi. Takhle pokračujeme, až všechno spotřebujeme. Poslední vrstvou jsou plátky brambor, které jemně osolíme a opepříme.
Pečeme 20 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Když jsou brambory měkké, nalijeme na ně odloženou vaječnou směs, troubu zesílíme na 200 stupňů a ještě 10 minut zapékáme.
Podáváme s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou.
Tohle vypadá jako skvělá pochoutka. Obecně francouzské brambory doslova zbožňuju a to na jakýkoliv způsob. Někdy mám chuť na mastnější, tak přidám více smetany a uzeného, někdy zase spíše takové zdravější. Každopádně díky za recept!
OdpovědětVymazatDobrý den,
Vymazatv naší rodině mám francouzské brambory nejraději já, takže je bohužel nevařím tak často, jak bych si přála. Tak ať Vám tyhle chutnají.
Hezký den.
Zuzka