13. 7. 2015

Krůtí prsa se šalvějí a rajčaty


Recept je od šikovné Štěpánky z www.tastylife.cz. Se šalvějí jsem vařila dnes poprvé, je to chutná, aromatická bylina. Neměla by se používat často, protože má ve větším množství omamné účinky. Nedoporučuje se těhotným ženám a i při kojení, protože zastavuje laktaci.

Přísady

    • 600 g krůtích prsou, nakrájených na větší kostky
    • olivový olej
    • 1 palička česneku, neoloupaná a přepůlená horizontálně
    • 150 g cherry rajčátek
    • kůra z 1/2 citronu (vynechala jsem)
    • 2 stonky šalvěje
    • 200 ml suchého bílého vína
    • 500 ml kuřecího vývaru (dala jsem cca 180 ml)
    • sůl, pepř
    • kousek másla

      Postup

      Maso osolíme a lehce opepříme. Na oleji ho osmaheneme ze všech stran dozlatova. Přidáme česnek, rajčata, citronovou kůru, šalvěj a restujeme, dokud rajčata nepustí šťávu. Poté podlijeme vínem a povaříme, až se většina odpaří. Přilijeme kuřecí vývar, přikryme pokličkou a pomalu dusíme cca 1 hodinu, než bude maso měkké.

      Průběžně podléváme vodou nebo vývarem, aby třetina masa byla stále ponořená v tekutině.

      Když je maso měkké, vyndáme ho, šťávu přecedíme přes síto, vhodíme do ní oříšek másla a povaříme ještě zhruba 10-15 minut. Šťáva by měla postupně houstnout.

      Podáváme s rýží.




      Žádné komentáře:

      Okomentovat