21. 9. 2015

Kořeněné křupavé müsli


Recept je z kuchařky Snídaně u Florentýny a už u nás zdomácněl. Dělávám ho z dvojité dávky, vezli jsme si ho dokonce i na dovolenou :-) Suroviny lze různě obměňovat, mandle vyměňte za oříšky, brusinky za rozinky nebo jiné sušené ovoce, místo skořice a zázvoru dejte vanilku apod.

Přísady  (jedna dávka = jeden plech)

  • 250 g ovesných vloček
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g dýňových semínek
  • 100 g celých mandlí
  • 50 g přírodního třtinového cukru (stačí méně)
  • 5 g soli (1 zarovnaná lžička) – ale stačí polovina
  • 2 g sušeného mletého zázvoru (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g mleté skořice
  • 90 g dětské jablečné přesnídávky (1/2 skleničky)
  • 25 g oleje (dávám slunečnicový)
  • 70 g tekutého medu
  • 100 g sušených brusinek

Postup

Mělký plech vymažeme olejem.

V míse smícháme sypké suroviny kromě brusinek. Přilijeme přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promícháme.

Lepkavou směs rozprostřeme v nízké vrstvě na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů (příp. horkovzduch na 150 stupňů) celkem 30-35 minut.

V polovině pečení začneme musli pravidelně po 5 minutách promíchávat.

Müsli necháme dobře vychladnout a smícháme ho s brusinkami. Dáme do vzduchotěsné nádoby, jinak začne vlhnout a kazit se.

2 komentáře:

  1. Všem tohle müssli doporučuji, znám, dělám a výborné je i v podzimní sezoně s dýní (místo jabl. přesnídávky dám dýňové pyré) ;o)
    Markéta B.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marky,
      u nás má taky velký úspěch, ale s dýní jsem ho ještě nezkoušela. Budu to muset na podzim napravit - díky za tip :-)
      Zuzka

      Smazat