30. 9. 2015

Vločkový koláč s mandlemi a hruškami


Podzimní ovoce je jako stvořené pro použití do koláčů. Od dědečka jsme si přivezli zralé hrušky, tak jsem oprášila a trochu pozměnila náš oblíbený zdravější recept a upekla tenhle výborný koláč. Doporučuji použít opravdu zralé, měkké hrušky, aby se koláč dobře krájel a jedl. Pokud chcete recept ještě odlehčit, vyměňte zakysanou smetanu za jogurt.

Přísady

Těsto:
  • 100 g ovesných vloček, jemně mletých na moučku
  • 50 g špaldové celozrnné mouky hladké 
  • 100 g hladké mouky
  • 45 g másla
  • 1 vejce
  • 80 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • 50 g tmavého třtinového cukru (příp. klasického krupicového)

Náplň:
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 1/2 pudinkového prášku s mandlovou příchutí (Dr. Oetker)
  • cca 4 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti)
  • zralé hrušky, oloupané a nakrájené na plátky (měla jsem 4 a bylo to málo, tak jsem přidala mražené ostružiny)
  • nudličky mandlí na posypání

Postup

Ovesné vločky rozmixujeme v mixéru a spolu s ostatními surovinami vypracujeme těsto. Rozválíme ho na pečícím papíru a přeneseme i s papírem na plech. 

Z tvarohu, cukru a pudinkového prášku umíchamé hladký krém a rozetřeme ho na vyválené těsto. Poklademe plátky hrušek a posypeme mandlemi.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů asi půl hodiny nebo do zezlátnutí.



Žádné komentáře:

Okomentovat