4. 4. 2016

Kynuté koláčky s tvarohem a ovocem


Poslední dobou jsem málokdy v kuchyni sama, mám toho nejúžasnějšího pomocníčka pod sluncem :-) Co na tom, že pomáhá i tam, kde se mi to zrovna nehodí? Koláčky místo po obvodu natírá ve středu, mouku sype všude okolo, i na zem, ovoce před položením na koláček ochutnává... Pomáhat mi při pečení nebo vaření Davídka ale baví. Když vidí, že jdu něco dělat do kuchyně, už si sune židli a nadšeně volá "já taky, já taky" :-) Dnešní koláčky jsou dílem nás obou - Davídek pomáhal s vážením surovin do těsta, pokládal bochánky těsta na plech, rozplácával je ručičkou do tvaru koláčků, potíral je vajíčkem, míchal a ochutnával tvaroh a pokládal navrch ovoce. Je to prostě můj šikulka!

Přísady

Těsto:
  • 125 ml mléka
  • 1/2 vejce (vajíčko v misce rozšleháme a polovinu dáme do těsta)
  • 32 g másla, rozehřátého
  • 40 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 125 g hladké mouky (příp. daší na dosypání, pokud je těsto řidší)
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1/4 čerstvého droždí (příp. 1 lžička sušeného)

Náplň:
  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • krupicový cukr podle chuti (cca 1 lžíce)
  • 1 zarovnaná lžíce škrobu nebo pudinkového prášku
  • zbytek vajíčka z těsta 
  • ovoce podle chuti

Postup

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy si odvážíme ostatní suroviny na těsto, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto. Pod utěrkou ho necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.

Těsto rozdělíme na 8 částí, uděláme bochánky a na plechu vyložným pečícím papírem pomocí rukou zploštíme a vytvarujeme koláčky.

Každý koláček po obvodu potřeme rozšlehaným vajíčkem (používám to, které zbylo z přípravy těsta, a zbytek po potření všech koláčků přidám do tvarohové náplně), do středu dáme tvarohovou náplň (tu připravíme smícháním tvarohu, obou cukrů, škrobu a vajíčka) a povrch poklademe ovocem.
Koláčky pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova.
 
Před podáváním je můžeme posypat moučkovým cukrem.

2 komentáře:

  1. No taky tátův šikulka ne? Jak díky moc za recepty, tenhle používám podobnej.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. No to je jasný, že i tatínkův :-) Není vůbec zač, receptů není nikdy dost a inspirace se vždy hodí.

      Smazat