Moje poslední uvařené jídlo v loňském roce je z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha Taková normální kuchařka, kterou jsem na přání dostala od Ježíška. Karbanátky jsou podávané na opečeném chlebu, ale výborné budou i na čerstvém chlebu nebo s bramborovou kaší.
Přísady
- 3 plátky toustového chleba nebo 2 housky (den staré)
- hladkolistá petržel, nasekaná nadrobno (vynechala jsem)
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 lžíce oleje
- 500 g míchaného mletého masa (ideálně vepřové a hovězí 1:1)
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- šptka strouhaného muškátového oříšku
- 1 vejce
- sůl, pepř
Chleba:
- 75 g zakysané smetany
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- sůl, pepř
- 4 listy římského salátu
- 1 červená cibule (vynechala jsem)
- krajíce chleba
Postup
Toustový chléb nebo housky natrháme na kousky a zalijeme v misce asi 200 ml vody.
Na lžíci oleje osmažíme cibulku dozlatova. Dáme ji do mísy, přidáme maso, hořčici, papriku, muškátový oříšek, vejce, petrželku, sůl a pepř. Dobře prohněteme.
Ze směsi tvarujeme stejně velké karbanátky a na zbylém oleji je na pánvi opékáme na středním plameni dozlatova, asi 8 minut z každé strany.
Zakysanou smetanu promícháme s hořčicí a dochutíme solí a pepřem. Římský salát nakrájíme na tenké proužky, cibuli nakrájíme na tenké plátky. Chléb opečeme v toustovači, potřeme ochucenou smetanou a obložíme salátem, cibulí a karbanátkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat