Nemáte doma pečivo a nechce se vám jít do obchodu? Upečte si vlastní. Není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Výsledkem budou výborné a vláčné rohlíky. Suroviny máte určitě doma, recept funguje skvěle s čerstvým i sušeným droždím. Recept mám původně ze smoothcooking, ale trochu jsem si ho upravila.
Přísady (na jeden velmi plný plech - cca 8 až 10 ks)
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného nebo 1/2 kostky droždí
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky cukru
- 280 ml mléka
- 60 g másla, polorozpuštěného
- 1 vejce nebo bílek na potření
- kmín, mák, sezam, hrubá sůl na posypání
Postup
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kostku droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl, rozpuštěné máslo a nakonec vzešlý kvásek. Pokud použijeme droždí sušené, všechny suroviny pouze odměříme do mísy. Důkladně prohněteme, asi 5 minut.
Poté si napustíme větší mísu teplou vodou a do této mísy vložíme mísu s uhněteným těstem a přikryjeme jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na 8 až 10 kousků, které rozválíme na tenké placky oválného až trojúhelníkového tvaru a zamotáme do rohlíku.
Umotané rohlíky necháme na plechu asi 15 minut kynout pod utěrkou. Poté je potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme podle chuti.
Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů cca 15 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat