Z mascarpone většinou peču bábovku, která je skvělá. Ale tentokrát jsem upekla tenhle skvělý koláč plný šťavnatých jablek, posypaný skořicí a mandlemi. Těsto je vláčné díky mascarpone, které je samo o sobě tučné, takže už není potřeba přidávat další tuk.
Přísady
- 2 vejce
- špetka soli
- 5 lžic cukru
- 250 g mascarpone (hodinu vyndané z ledničky)
- 55 g celozrnné špaldové mouky (příp. klasické hladké)
- 170 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 až 120 ml mléka (pokojové teploty)
- 4 menší nebo 3 větší jablka
- skořice a 1 lžička krupicového cukru (nebo 1 lžička skořicového cukru)
- hrst mandlových plátků
Postup
Celá vejce se špetkou soli a cukrem ušleháme do nadýchané pěny. Krátce zašleháme mascarpone a poté vmícháme střídavě mouky smíchané s práškem do pečiva a mléko.
Jablka nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky.
Polovinu těsta nalijeme do kulaté formy (průměr 24 až 26 cm), jejíž dno vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme a vysypeme. Na těsto rozložíme polovinu jablečných plátků, posypeme skořicí a rozetřeme druhou polovinu těsta. Navrch naskládáme druhou polovinu jablečných plátků, aby se překrývaly, a posypeme cukrem se skořicí a nakonec plátky mandlí.
V troubě vyhřáté na 160 stupňů (horkovzduch) pečeme asi 3/4 až 1 hodinu. Před koncem vyzkoušíme propečenost špejlí, pokud na ní neulpí drobečky, je koláč hotový.
Žádné komentáře:
Okomentovat