V mnoha rodinách je bábovka oblíbeným moučníkem. U nás to je stejné, milují ji hlavně děti. Proto zkouším různé varianty a tento zdařilý pokus tu nesmí chybět. Bábovka je snadná, vše se jen smíchá a upeče. Díky kefíru má nejen bílkoviny, ale získá tím i na vláčnosti. Pokud nemáte kefír, můžete jej nahradit smícháním bílého jogurtu s mlékem (cca půl na půl). Hrnek jsem tentokrát použila o objemu 300 ml!
Přísady (hrnek o objemu 300 ml)
- 1 hrnek hladké mouky
- 3/4 hrnku celozrnné mouky (ale i klasické hladké)
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 až 3/4 hrnku cukru
- špetka soli
- 1 hrnek kefíru (můžete použít i jogurt s mlékem půl na půl)
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku řepkového oleje
- 2 lžíce kakaa
Postup
Než začneme, je důležití vyndat kefír a vajíčka) z lednice asi hodinu před pečením, aby získali pokojovou teplotu. Pokud je použijeme studené, těsto se může zdrcnout!
Do větší misky odměříme suroviny kromě kakaa a důkladně, ale krátce promícháme.
Většinu těsta vylijeme do bábovkové formy, kterou jsme si vymazali olejem a vysypali hrubou moukou. Do zbytku těsta přidáme kakao a poté nalijeme na světlé těsto. Můžeme stěrkou zlehka promíchnout, aby se vytvořilo mramorování.
Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 3/4 až 1 hodinu. Propečenost zkusíme vpíchnutím špejle - pokud na ní neulpí drobečky, je bábovka upečená.
Žádné komentáře:
Okomentovat