06/06/2025

Vláčné muffiny z řeckého jogurtu s ovocem


Vláčné výborné muffiny s ovocem, které oceníte i jako svačinu pro školáky. Ovoce můžete obměňovat podle sezóny, větší ovoce pokrájejte na kousky (jahody, švestky, jablka), menší ponechte vcelku (maliny, lesní směs, borůvky). Mimo sezónu můžete použít i mražené ovoce, v tom případě ho ale předem nerozmrazujeme.

Přísady

  • 1 vejce
  • 75 g cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g řepkového oleje
  • 150 g řeckého jogurtu (s 10 % tuku) příp. zakysané smetany
  • 75 g celozrnné mouky (např. špaldové)
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • velká hrst ovoce (čerstvé nebo mražené)
  • celé ovesné vločky na posypání

Postup

Hodinu před pečením vyndáme suroviny z lednice, aby dostaly pokojovou teplotu. Pokud používáme mražené ovoce, předem ho nerozmrazujeme.

Vejce s cukrem a solí ušleháme do nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Poté všleháme olej a jogurt. V misce smícháme mouky a prášek do pečiva a jemně vmícháme do vyšlehané hmoty pomocí stěrky. Nakonec vmícháme ovoce.

Těsto rozdělíme do muffinových košíčků a posypeme ovesnými vločkami.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 až 30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat