Vláčné výborné muffiny s ovocem, které oceníte i jako svačinu pro školáky. Ovoce můžete obměňovat podle sezóny, větší ovoce pokrájejte na kousky (jahody, švestky, jablka), menší ponechte vcelku (maliny, lesní směs, borůvky). Mimo sezónu můžete použít i mražené ovoce, v tom případě ho ale předem nerozmrazujeme.
Přísady
- 1 vejce
- 75 g cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 60 g řepkového oleje
- 150 g řeckého jogurtu (s 10 % tuku) příp. zakysané smetany
- 75 g celozrnné mouky (např. špaldové)
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- velká hrst ovoce (čerstvé nebo mražené)
- celé ovesné vločky na posypání
Postup
Hodinu před pečením vyndáme suroviny z lednice, aby dostaly pokojovou teplotu. Pokud používáme mražené ovoce, předem ho nerozmrazujeme.
Vejce s cukrem a solí ušleháme do nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Poté všleháme olej a jogurt. V misce smícháme mouky a prášek do pečiva a jemně vmícháme do vyšlehané hmoty pomocí stěrky. Nakonec vmícháme ovoce.
Těsto rozdělíme do muffinových košíčků a posypeme ovesnými vločkami.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 až 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat