25. 2. 2015

Bramborové gnocchi, smetanový špenát, krůtí kousky


Poprvé jsem se pustila do výroby domácích gnocchi (čtěte ňoky). I když je příprava trochu zdlouhavější, rozhodně se vyplatí a s kupovanými se tyhle domácí nedají srovnat. Podávala jsem k nim špenát a krůtí kousky. Množství gnocchi je na víc než 4 porce, zbytek můžete zamrazit a použít později.

Přísady

Bramborové gnocchi:
  • 800 g moučných brambor
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky soli (zarovnané)
  • cca 250 g mouky (hladké nebo kombinace hladké + polohrubé)
  • trochu másla na promaštění (nemusí být)

Smetanový špenát:
  • olivový olej
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 balíček mraženého špenátu (nejlepší je sekaný, ne mixovaný na pyré)
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Krůtí kousky:
  • 400 g krůtích prsou
  • sůl, pepř
  • koření dle chuti (dávám gril kuře bez glutamátu)
  • olivový olej

Postup

Celé, neoloupané brambory uvaříme ve vodě. Scedíme je a oloupeme a nastrouháme najemno nebo protlačíme lisem na brambory. Přidáme vejce, sůl a mouku podle potřeby, abychom získali jemné, nelepivé těsto. Vyvarujeme se důrazného prohnětení, těsto by ztratilo lehkost a noky by zgumovatěly. Ihned vyválíme válečky na prst tlusté, ukraujeme kousky a vidličkou je na jedné straně zploštíme. Gnocchi vaříme v dostatečném množství osolené vody, dokud nevyplavou na hladinu. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a promastíme trochou másla, aby se neslepily.

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme špenát, česnek a smetanu a podle chuti osolíme. Vaříme, dokud špenát nerozmrzne a smetana jídlo nezahustí.

Na pánvi osmahneme kostičky okořeněného masa dozlatova.







 

Žádné komentáře:

Okomentovat