15. 2. 2015

Broskvový dort s motýlem


Lehký tvarohový dort s broskvemi, který snadno můžete proměnit ve slavnostní. Stačí pár kousků ovoce, cukrářské piškoty nebo trubičky a stuha.

Přísady

Těsto:
  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 80 g másla, změklého až rozehřátého
  • 180 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3/4 velké konzervy broskví, slitých a nakrájených na kousky

Náplň:
  • 100 g lučiny v alobalu
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 370 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr dle chuti (cca 3 lžíce)
  • 100 ml vody z kompotovaných broskví
  • 1 balíček želatinového ztužovače (zastudena od Dr. Oetkera)

Na ozdobu:
  • kompotované broskve, nakrájené na tenké plátky
  • kiwi, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • zelené hroznové víno, překrojené na poloviny
  • 2 malé hřebíčky na oči
  • 2 stopky z jablka na tykadla
  • cukrářské piškoty (příp. trubičky)
  • stuha

Postup

Šlehačem ušleháme celá vejce s cukrem do světlé pěny. Přidáme skoro rozpuštěné máslo a ještě chvíli šleháme. Poté stěrkou zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do dortové formy vespod vyložené pečícím papírem a poklademe kousky broskví.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů (nebo horkovzduch na 160 stupňů) asi půl hodiny. Dáme vychladnout.

Lučinu, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr umícháme dohladka. Ve 100 ml vody rozmícháme ztužovač (dle návodu) a spojíme s tvarohovou směsí.

Korpus vyndáme z formy, sloupneme papír na pečení a dáme na podnos. Kolem boků znovu zapneme formu (ale už bez dna). Na korpus rozetřeme tvarohovou náplň a dáme dobře vychladit, aby náplň ztuhla.

Dort ozdobíme ovocem do tvaru motýla, kolem naskládáme cukrářské piškoty (příp. je můžeme nožem zkrátit, aby tolik nepřečnívaly) a zavážeme stuhu.







 

1 komentář: